Nvidia mobil cihazlar için özel olarak geliştirdiği 64-bit destekli Tegra K1 işlemcisini CES 2014’te tanıttı. İşte iki farklı versiyonla akıllı cihazlarda yer alacak olan Nvidia Tegra K1 işlemcisinin özellikleri ve detaylar.
2013 yılında tanıttığı Tegra 4 işlemcisi ile istediği başarıyı yakalayamayan Nvidia, mobil işlemci pazarında son dönemin en çok konuşulan konularından olan 64-bit destekli işlemciler arasına yeni işlemcisiyle ilk adımı attı. CES 2014’te resmiyet kazanan Nvidia Tegra K1 mobil işlemcisi Nvidia’nın iddiasına göre PS3 ve Xbox 360′daki grafik performansını hatta daha fazlasını mobil cihazlara getirmeye hazırlanıyor. İki farklı versiyonla mobil cihazlarda yerini alacak olan Nvidia Tegra K1 işlemcisi Apple’ın 64-bit destekli A7 işlemcisinden 2 kat daha güçlü.
Tegra K1’in 32-bit destekli olan versiyonu şirketin daha önceki işlemcisi Tegra 4’ün altyapısına dayanıyor. 4+1 ARM Cortex A-15 tabanlı olan bu işlemcide 192 CUDA çekirdek desteği ve Kepler mimarisi yer alıyor. 2.3 GHz hızında çalışacak olan Tegra K1’in ilk versiyonunda uygulamalar çekirdeklerin devreye girmesini kendileri ayarlayabilecek. GeForce kartlarında yer alan Kepler mimarisinin boyutlarını küçülterek Tegra K1 işlemcisinde sunan Nvidia bu sayede enerji tüketimini de minimum seviyede tutuyor. İddialara göre Nvidia Tegra K1 işlemcisi enerji tüketimi 5 watt civarında olacak.Nvidia Tegra K1 işlemcisinin diğer versiyonu ise ARMv8 üzerine inşa edilen Denver çekirdeğine sahip. 64-bit destekli iki adet Denver çekirdeğin yer aldığı Tegra K1 işlemcisi 2.5 GHz hızında çalışıyor. 32-bit destekli Tegra K1 işlemcisi 32KB + 32 KB seviye ön bellek, 64-bit destekli K1 işlemcisi ise 128 KB + 64 KB seviye ön belleğe sahip.
Nvidia’nın konsol kalitesinde oyunları mobil platforma taşımak için geliştirdiği Tegra K1 işlemcisi OpenGL 4.4, Unreal 4 ve DirectX 11‘e destek veriyor. 32 -bit destekli Tegra K1 işlemcisi 2014 yılının ilk yarısında mobil cihazlarda yerini alırken, 64 bit destekli işlemci yılın ikinci yarısında çıkacak olan mobil cihazlarda görebileceğiz.
Kaynak : Android Central, Ubergizmo